Šta je fotografija proizvoda u 360º?

Fotografija u 360º je rotirajuća slika koja se okreće oko sebe odnosno svoje ose, ili koju korisnik može rotirati kursorom ili dodirima po ekranu pametnog telefona ili tableta da bi video proizvod iz svih uglova.

Ova vrsta slika se generiše od mnogo statičnih slika visoke rezolucije snimljenih iz različitih uglova samog proizvoda.

Slika u 360º je novi poziv na akciju!

Slike su najvažniji resursi u e-trgovini: ako proizvod nema fotografije, malo je verovatno da će ga kupac zaista kupiti. Izgleda da se taj zahtev čak razvija sve više i više: sada kupci na mreži žele iskustvo koje je slično kupovini u fizičkoj prodavnici, gde proizvod mogu da „isprobaju“ kao da je u njihovim rukama. Posmatranje svih ovih detalja moguće je samo uz visokokvalitetne fotografije proizvoda u 360º.

Ova vrsta slike pruža kupcu mnogo više informacija, pomaže mu da odgovori na sva pitanja koja ima, a kupcu daje osećaj kontrole nad procesom donošenja odluka u pogledu toga da li nešto kupiti ili ne.

Stoga, u svetu koji se digitalizuje svetlosnom brzinom, najbolje slike u e-trgovini moraju biti mnogo bolje i sofisticiranije. No, korisnost ovih slika ide i korak dalje: ulaganje napora u fotografije u 360º za vaš katalog ima mnoge druge namene za kompaniju:

Internet trgovina: ovo je glavna upotreba, jer kupci mogu da vide proizvod u 360º sa  bilo kog uređaja i sa bilo koje lokacije. Mogu pogledati proizvod iz svih uglova i upoznati se sa njim ne napustivši udobnost svoje fotelje.

Prikazi u prodavnicama: na ekranima koji se nalaze u fizičkim radnjama ili tržnim centrima, proizvodi prikazani u 360º trenutno privlače veliku pažnju svih posetilaca.

Oglasi: fotografije u 360º su veoma atraktivne prilikom predstavljanja proizvoda partnerima ili krajnjim kupcima, kako na fizičkim događajima, tako i putem kampanje na društvenim mrežama.

Štampani katalozi: možete iskoristiti fotografije u 360º da biste vrlo kvalitetno izvukli detaljne slike pod različitim uglovima, čineći vaše tradicionalne brošure i kataloge atraktivnijim.

Zašto je fotografija u 360º bolja od klasične fotografije?

Reprodukuje tradicionalno fizičko iskustvo kupovine.

Nudi određeni osećaj dodira, jer kupci mogu da komuniciraju sa digitalnim proizvodom.

Sadrži više informacija o proizvodu.

Pomaže u odluci o kupovini .

Povećava količinu vremena koje korisnik provodi na stranici.

Olakšava pregled proizvoda sa mobilnih uređaja sa vrlo malim ekranima.

Pojačava iskustvo kupovine, prema tome i imidž brenda.

Stvara više samopouzdanja za kupovinu .

Pozitivno utiče na SEO, jer Google prepoznaje kvalitetne slike.

  

Kako fotografisati proizvod u 360º

Za fotografisanje proizvoda u 360º, potrebna vam je ista oprema i ista postavka  kao i kod standardne fotografije:

Odgovarajuća oprema.

Odgovarajuće osvetljenje.

Kamera visoke rezolucije (DSLR + odgovarajući objektiv).

Proizvodi u dobrom stanju i bez sitnih detalja koji mogu dovesti do problema (prašina, nabori itd.).

Da biste postigli dobar efekat od 360º, idealno rešenje je stvoriti najmanje 36 fotografija proizvoda iz različitih uglova, iako bi za najbolji mogući kvalitet bilo potrebno više od 50 fotografija.

 

Zaključak 

Već dugi niz godina budućnost e-trgovine je vizuelna. A uskoro ćemo iz fotografske sadašnjosti preći u interaktivnu, hiperrealnu budućnost .

Poboljšati iskustvo kupovine kupaca u okruženju koje je sve više digitalno znači približiti ih proizvodima pomoću bilo kojih resursa koji su vam nadohvat ruke. Fotografije u 360º predstavljaju pristupačan i brz način da odmah obogatite svoje kataloge, marketinške resurse i stranice proizvoda.

Ukoliko mislite da će vam prikaz proizvoda u 360º obogatiti vaš digitalni katalog novim vizuelnim iskustvom, sa zadovoljstvom i velikim interesovanjem mi u BILDSTUDIJU smo uvek raspoloženi da vam predstavimo i demonstriramo našu ponudu koja će sigurno i Vas i vaše klijente oduševiti načinom na koji je proizvod predstavljen.